10 tips voor een succesvolle badkamer renovatie of verbouwing

10 tips voor badkamer renovatie

Je wil een nieuwe badkamer! De financiën zijn bekeken, misschien is er al overleg geweest met een hypotheekadviseur, linksom of rechtsom: financieel is het regelt. Al weken verzamel je Pinterest-plaatjes van de mooiste badkamers. Een bijzonder bad, een regendouche, waanzinnige tegels. Het staat allemaal op je lijstje.

Maar hoe nu verder? Er zijn verschillende wegen naar de realisatie van een badkamer. Even uit elkaar gezet tot 3 opties:

 1. Je laat het door een interieurarchitect ontwerpen en plannen (mijn favoriete optie!)
 2. Via een sanitairzaak zoek je de spullen uit en zij koppelen je aan een uitvoerder
 3. Je gaat zelf aan de slag. Tegelhandel, marktplaats enzovoort. Je verzamelt zelf en vraagt een uitvoerder het te realiseren.

Optie: je bent een handige Harry en doet de realisatie zelf! Dat kan natuurlijk in alle 3 de opties.

Hoe je ook te werk gaat, ik geef je graag een paar tips om tot een superfijne badkamer te komen. Items en of toevoegingen waar je misschien niet direct aan gedacht hebt. Of je nu een balzaal van een badkamer hebt of een klein-maar-fijn situatie. Ongeacht wat voor stijl of smaak je hebt. Volledig gericht op het gebruiksgemak van jouw droombadkamer.

Dit zijn 10 tips die jouw badkamer luxueuzer en praktischer maken. En, als je er vooraf goed over nadenkt, ook absoluut mooier! Geen losse rekjes of kabels meer in de badkamer!

 • Bergruimte
 • Douchekraan
 • Nisje voor douchespullen
 • Make-up scheerspiegel
 • Opbergruimte voor handdoeken
 • Haakjes
 • Verwarming van de ruimte
 • Spiegelverlichting
 • Verborgen elektrapunten
 • Verlichting IP44

Bergruimte

Als je op Pinterest rondkijkt zie je de meest waanzinnige badkamers. En zonder de pret te bederven wil ik je even wijzen op wat belangrijke side-notes bij deze 'foto's'. Soms zijn het visuals (niet echt) en soms gaat het om een showroombadkamer. En wat ze niet nodig hebben in deze situaties? Bergruimte! Er gaat toch niemand douchen -het is immers niet echt- dus we hebben ook geen behoefte aan bergruimte. De ouderwetse badkamerkast is niet echt meer van nu, maar hoe dan wel? Denk aan een mooie kast onder de wastafel of een kast inbouwen. Je gaat nu alles opnieuw maken, dus bouw een mooie kast in! Geen lompe hangende kast meer aan de muur dus. Nissen zijn ook prachtig en uitermate geschikt voor opgerolde handdoeken of prachtige verzorgingsproducten bijvoorbeeld van LVNG. Maar je hebt ook bergruimte achter een deurtje of lade nodig. Denk aan wattenstaafjes, scheerapparaat, flosdraad etc. Het maakt een badkamer snel rommelig en vol wanneer dit in het zicht staat. Toch wil je deze spullen wel bij de hand hebben. Denk hier dus vooraf goed over na! Hieronder zie je drie badkamers waarbij op verschillende manieren bergruimte is gemaakt. Op de eerste foto een groot wastafelmeubel met veel bergruimte en op de achtergrond een hoge kastenwand. Op foto 2 een nis voor de producten die gezien mogen worden en een spiegelkast voor wat je liever verborgen houdt. En op foto 3 een nis achter de toiletwand. Hier zou je kunnen werken met mandjes voor de items die de badkamer rommelig maken.

Douchekraan

Een mooie douchekraan kan écht een eyecatcher zijn in de badkamer. Ga je voor een zwarte opbouwkraan of liever voor messing of gun metal, een regendouche uit het plafond, een mooie inbouwthermostaat? Wat je ook kiest, denk eens na om de douchekop en de kraan uit elkaar plaatsen. Wat hier het voordeel van is? Je kunt de douche alvast aanzetten zonder nat te worden. Zo komt het water op temperatuur en kun jij eronder stappen wanneer het lekker warm is.

Nisjes voor doucheproducten

Denk in de douche ook aan een plek om doucheproducten neer te zetten. Een schapje, een nisje of een plank. Er zijn ideeën genoeg, kies iets dat aansluit op jouw wensen en bovenal: vergeet dit punt niet! Zo'n chroomkleurig doucherekje van de bouwmarkt kan écht niet meer. In onderstaande afbeeldingen zie je een aantal voorbeelden. Een piepklein nisje op foto 1. Op foto 2 een planchet over de hele wand, dit geeft een rustig en opgeruimd beeld. Op foto 3 is er gespeeld met een nieuw materiaal: hout, én er is een mooie ledstrip in verwerkt zodat het ook een eyecatcher in de ruimte is. Praktisch én mooi!

Make-upspiegel / scheerspiegel

Een spiegel in combinatie met goede verlichting is essentieel in een badkamer. Maar nu ga ik je iets vertellen waarvan je nog niet wist dat je het wilde hebben: een make-up/scheerspiegel met verlichting! Misschien heeft het een beetje een stoffig of truttig karakter maar dat is niet nodig meer. Het kan zó mooi zijn en zó praktisch. Nooit meer over de wasbak hangen om dichtbij de spiegel te komen. Kies een mooie spiegel die aansluit op de stijl van de badkamer, het liefst in combinatie met verlichting. Wil je een levensloopbestendige badkamer? Denk dan na over een spiegel met vergrootglas. Je oudere zelf gaat je dankbaar zijn!

Opbergruimte voor handdoeken

Bij de opbergruimte besprak ik het al even: handdoeken. Denk eens na hoeveel handdoeken je hebt en waar je ze wil opbergen. Handdoeken netjes opvouwen of oprollen kan een leuk detail in de badkamer zijn. Wat je ook kiest: zorg dat er genoeg plek is voor handdoeken. Heb je een kleine badkamer? Dan kun je nadenken over andere opbergplekken buiten de badkamer. Toch wil je op de badkamer wellicht ook een klein stapeltje bewaren.

Haakjes, haakjes, haakjes!

Rust in de badkamer is belangrijk. Toch wil je misschien een ochtendjas of handdoek kunnen ophangen. Denk goed na over de positie hiervan en kies mooie haakjes of ophangmethodes! Als je dit 'te laat' in het project bedenkt is er geen man over boord. Je kunt altijd nog een leuk haakje kopen en ophangen. Maar misschien wil je wel voor een statement item kiezen zoals de Cactus van Antonio Lupi?

Verwarming van de ruimte

Verwarming is belangrijk in de badkamer. Zeker bij karakteristieke huizen kan de isolatie soms wat te wensen over laten. Denk dus goed na over het verwarmen van de badkamer. Dit kan bijvoorbeeld met vloerverwarming. In een nieuwbouwwoning ligt dit waarschijnlijk al in de badkamer. Voor een renovatieproject kun je kiezen voor een vloerverwarming, water gedragen of elektrisch. Een elektrische vloerverwarming is heel dun en makkelijk te verwerken. Wil je geen vloerverwarming? Kies dan een mooie radiator! Alsjeblieft niet de 'design radiators' van begin 21e eeuw. Ik vind het ook altijd zo ontzettend treurig en de advertenties van makelaars: Badkamer met design radiator. Wat een lelijke dingen zijn dat. Maar kijk eens naar een mooi exemplaar zoals deze drie. Enkel inspiratie van radiatoren want vloerverwarming is niet zo fotogeniek ;-)

Spiegelverlichting

Goede verlichting bij de spiegel is heel belangrijk en prettig. Of je nu kiest voor een verlichte spiegel of mooi armatuur naast de spiegel: er zijn meerdere wegen naar Rome! Een andere oplossing is een spotje tussen de spiegel en de voorkant van de wastafel (midden boven de wastafel) zodat je niet in het licht kan staan, waardoor er schaduw op je gezicht valt. Een andere optie is een mooie wandlamp bij of naast de spiegel. Mijn voorkeur heeft verlichting in de spiegel. Dit geeft het effect van ringverlichting zoals in een fotostudio of waar alle make-up influencers zo dol op zijn. Maar een lampje naast de spiegel kan heel veel karakter en sfeer in de ruimte brengen. Denk vooraf na wat je prettig vindt en zorg dat de elektra op de juiste plek komt voor deze verlichting! Bij een wandlamp komt het heel nauw, bij spiegelverlichting moet het 'ergens achter de spiegel' komen. In het geval van een spotje raad ik je aan met een verlaagd plafond te werken. Dan kun je er ook direct de afzuiging in verwerken, wel zo mooi!

Verborgen elektrapunten

Dan een echte lifesaver: maak een elektrapunt (of meerdere) in de wastafelkast. Zo heb je altijd een opgeladen tandenborstel of scheerapparaat. Zonder dat ze in het zicht staan. Win-win-win-win-situatie! Zelf gebruik ik het voor mijn föhn. Ik pak hem uit de lade en kan direct beginnen met föhnen. Geen kabels meer door de ruimte!

IP-waarde

Verlichting is al meerdere malen aan bod gekomen, super belangijk in een badkamer! Denk goed na over verschillende vormen van verlichting. Het is belangrijk om goed licht te hebben waarbij je alles ziet, maar als je na een lange dag lekker wilt ontspannen in bad heb je aan een zacht lampje genoeg. Bijvoorbeeld ook wanneer je 's nachts naar het toilet gaat wil je nét genoeg licht hebben om te zien waar je loopt zonder dat het je wakker maakt. Denk hierbij aan verschillende zones (hoog, midden en eventueel laag). Ik hoef je vast niet te vertellen dat het mega belangrijk is om verlichting te kiezen die geschikt is voor de badkamer. Hierbij wordt het even technisch: kijk goed naar de IP-waarde van de lamp. IP20 = stofdicht, niet geschikt voor de badkamer. IP44 betekent spatwaterdicht, badkamerproof dus! Voor verlichting in de douche of boven het bad zoek je naar IP65: waterdicht! Veiligheid boven alles natuurlijk.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad. In elk geval wens ik je heel veel succes met jouw badkamer verbouwing! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Oh en de laatste tip: denk je ook aan wat kleurrijks in de badkamer? Tegels, sanitair, een mooi behang of 'gewoon' een mooie zachte tint op de muren. Liefs!