De realisatie van de tuin
Toen het plan klaar was, en het beplantingsplan bijna, begon de hovenier aan de eerste voorbereidingen. In ontzettend regenweer hebben ze de schutting en de tegels afgevoerd. Echt een tabula rasa om de tuin zo te zien. Er is zoveel mogelijk als het helemaal leeg is! Maar het plan lag er al, dus we droomden stiekem al van de oplevering.
We hadden mooie tegels uitgekozen bij de Koster in Naarden. Waaltjes kleurend bij waaltjes op de oprit en grote keramische tegels, voor een moderne look maar ook voor het gemak en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Voorheen lagen er betontegels in de tuin. Die zijn een wat voordeliger in aanschaf maar ze zijn een stuk moeilijk schoon te houden. Keramische tegels hebben, net zoals keramische tegels voor het interieur, een super harde toplaag waar nauwelijks tot geen vuil in dringt. Dat betekent niet persé dat je geen groene aanslag krijgt, maar het betekent wel dat mocht je de aanslag krijgen, je deze gemakkelijk wegpoetst! Een nadeel kan zijn dat ze wat minder gaan leven dan bijvoorbeeld waaltjes. Maar daarom kozen we voor een combinatie van de twee!
Toen de tegels geleverd werden bleek er iets mis te zijn met de waaltjes. Ze waren veel te rood! Ik nam natuurlijk direct contact op met de Koster. Daar gaven ze aan dat er een nieuwe leverancier was van dit product en die heeft dan de vrijheid en productieproces aan te passen waardoor het resultaat ook veranderd. Tja, en nu? Ik ben dezelfde dag nog naar Naarden gegaan voor een alternatief. Het probleem met de huidige levering is dat er nauwelijks kleurschakeringen inzaten.
Er waren twee opties, een nieuwe collectie kiezen of de rode waaltjes 'blenden' met een andere collectie. Samen met een van hun mannen hebben we een batch gevonden van bruin/paarskleurige waaltjes. Uiteindelijk zijn die gemixt met de rode waaltjes en dat geeft een heel mooi resultaat! Moraal van het verhaal: werk alsjeblieft met vakmensen. Dit geeft maar weer aan, er kan altijd iets misgaan maar vakmensen verstaan hun vak en denken onwijs goed met je mee om te zorgen dat je tevreden bent.
Toen de tuin volledig gestript was en de tegels geleverd waren werd het afschot gegraven. Onze huidige tuin was perfect waterpas. Heel fijn voor het interieur, maar voor een tuin wil je juist dat er afschot inzit zodat het water wegloopt. Net zoals dat je een afschot in de douche wil zodat het water wegloopt. Toen dit heel nauwkeurig uitgezet was begon het grote feest, het leggen van de tegels! Eerst de keramische tegels en daarna de ruimtes opvullen met waaltjes. De waaltjes zijn in halfsteensverband gelegd met een dubbele band. Dit geeft nog een extra rustiek gevoel aan het geheel, een gevoel van ambacht.
Ik vond het leuk bedacht van mijzelf, maar wat een vakwerk van de hoveniers! Ze hebben het onwijs strak en tot in perfectie gelegd. Opnieuw de tip, laat je het uitvoeren door een derde partij, kies alsjeblieft voor vakmensen!
De volgende stap in de realisatie was het plaatsen van de rabat schutting. We kozen voor een zwart geschilderde schutting. Je kunt ze ook gedompeld kiezen maar mijn ervaring is dat dit eerder vaal wordt. Again, kwestie van smaak!
De pergolabalken werden geleverd, super mooi Douglas hout, licht en sterk en het verkleurd naar warm grijs over de jaren.
Toen kwam de laatste uitdaging, de cortenstalen borders. Organisch ontwerpen is supermakkelijk. Je zet een vrije vorm op papier en klaar! Maar toen ik de jongens zag zweten met het ontwerp voelde ik mij een beetje schuldig. Het was een enorm gepuzzel maar ze kregen het voor elkaar, en hoe!
De laatste finishing touch was het plaatsen van de bomen en de verlichting! We kozen voor tuinverlichting van In-lite. Ze leggen dan vanuit 1 punt een kabel door de tuin waar je op alle punten verlichting kunt aansluiten. Via een app kan ik het bedienen als ook op een timer. Net zoals Philips Hue in het interieur.
We starten met down lights op de schutting en up lights tussen de planten. In de toekomst willen we dit graag nog uitbreiden met wat bijzondere armaturen van In-Lite. Zo staat de Sway héél hoog op mijn lijstje. Prachtig hoe dit lampje meedeint met de beplanting als de wind waait! Maar daarvoor moet eerst de beplanting wat hoger groeien. Het mooie van dit systeem is dat ik dus op een later moment gewoon lampen kan toevoegen.
Toen de hovenier klaar was kon ik mijn beplantingsplan tot uitvoering brengen. Hoe dat tot stand kwam lees je hier (LINK). In het najaar van 2021 hebben we al het houtwerk buiten in een super bijzondere kleur geschilderd! Daar zal ik komende zomer meer over delen.
Inmiddels genieten we alweer een jaar van onze tuin. De planten moeten natuurlijk nog groeien en de klimhortensia moet nog bijkomen van de enorme snoei. Al onze wensen zijn werkelijkheid geworden en ondanks dat we minder vierkante meter tegels hebben dan vóór de verbouwing voelt de tuin veel groter aan. Het allermooiste is: we zijn veel vaker buiten!
Hovenier: Leurs Hoveniers Ankeveen
Tegels: De Koster/Buiter Beton Naarden
Beplanting: Kwekerij Krijn Spaan Kortehoef
Verlichting: In-Lite
Tuintafel: Fatboy