Lichtplan

Tijdens het maken van een lichtplan bedenken we waar we licht nodig hebben, hoe we het gebruiken en hoe het aangelegd wordt. Dat is een mond vol maar ik ga het makkelijker maken door je mee te nemen in het proces!

Voorbeeld van lichtplan

Bij het ontwerpen van een lichtplan is een ingedeelde plattegrond van de ruimte het startpunt. We weten hoe de ruimte gebruikt gaat worden, hoe de indeling is en (ongeveer) welke meubels er komen te staan. Vervolgens gaan we per gebruik van de ruimte zorgen voor de juiste aanwezigheid van licht. Als ik TV kijk, welk licht heb ik dan nodig? Wordt de eettafel gebruikt om te dineren of moet er ook aan gewerkt worden? Dan kan het heel nuttig zijn om verschillende soorten licht (sfeervol dineer-licht en functioneel werk-licht) te hebben.

Zo doorlopen we de hele ruimte totdat we een goed overzicht hebben van de types verlichting die we nodig hebben. Dit noemen we lichtzones.

Binnen de zones kan verlichting zich op verschillende plekken bevinden, aan het plafond (een plafonniere, hanglamp, track of spot), aan de wand, in een maatwerkmeubel, in de vloer of vrijstaand. Met vrijstaand bedoelen we alle lampen die je kunt verplaatsen, vloerlampen, tafellampen, bureaulampen enzovoort.

Als je weet welke type verlichting je op welke plek wil hebben, kun je deze gaan koppelen aan armaturen. De keuze voor een bepaald armatuur bepaald de constructie. Je kunt je voorstellen dat je de elektra voor een track anders voorbereid dan voor een grote hanglamp. Dit soort informatie is heel erg waardevol voor de uitvoerder! Dit geven we aan op de tekening.

Een lichtplan is dus een plattegrond van de ruimte met daarop aangegeven alle lichtpunten. Het is belangrijk dat er maatvoering bij deze tekening staat zodat de uitvoerder weet wat er moet gebeuren. Denk bij het aangeven van de maatvoering ook aan de hoogte, het is heel belangrijk dat een hanglamp of een contactpunt voor ledverlichting op de juiste hoogte zit.

Wanneer ik een lichtplan maak in mijn ontwerpen gaat dit meestal gepaard met een schakelplan en een shoppinglist.

Een schakelplan is net als een lichtplan een plattegrond maar dan met alle schakelaars aangegeven. We bepalen vanuit welk punt welke lichtbronnen geschakeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan hotelschakelaar voor de verlichting op de gang. Deze verlichting wil je aan doen wanneer je binnenkomt, maar je wil hem op de verdieping kunnen uitzetten wanneer je gaat slapen. Al dit soort informatie verzamelen we in een schakelplan zodat de installateur weet waar hij alle draden moet trekken.