Wat is een interieurarchitect?

We worden om de oren geslagen met heel veel verschillende termen. Interieurstylist, interieurontwerper, interieurarchitect, binnenhuisarchitect of architect. Het is moeilijk om door de bomen het bos nog te vinden. Maar wat is nou een interieurarchitect? En wat is het verschil met een stylist of ontwerper?

Allereerst, al deze mensen kunnen je helpen met het inrichten van de ruimte! Ze hebben alleen waarschijnlijk allemaal een andere aanpak en een ander focuspunt.

Een interieurarchitect is iemand met een architectentitel en staat ingeschreven in het architectenregister. Dit is een beschermde titel en je mag hem alleen gebruiken wanneer je een 4-jarige HBO opleiding hebt gevolgd tot architect, tuinarchitect of interieurarchitect. Het zegt dus allereerst iets over de opleiding die hij/zij gevolgd heeft.

Alle andere genoemde titels zijn niet beschermd en vrij te gebruiken. Mocht je morgen wakker worden en voelen dat je je roeping gemist hebt, kun je alsnog per direct aan de slag en jezelf interieurontwerper, -stylist of -adviseur noemen.

Net zoals dat je jezelf niet zomaar chirurg mag noemen, mag je dus ook niet zomaar interieurarchitect noemen. Hier gaat een opleiding aan vooraf en je mag er dus vanuit gaan wanneer je een interieurarchitect werkt dat deze een bepaald kennisniveau heeft.

Ik ga hier geen preek voor eigen parochie houden, naar mijn mening ben je niet 'beter' af met een interieurarchitect voor de klus. Het gaat om de vraag: wat heb je nodig?

Een interieuradviseur werkt meestal vanuit een meubelzaak of stofferingszaak. Zij hebben fantastische kennis op het gebied van de laatste meubels, trends, stofferingen maar ook brandveiligheidsnormen en gebruiksvriendelijkheid. Onmisbare kennis waar ik zelf vaak en graag gebruik van maak. Ze worden door leveranciers op de hoogte gehouden door alles wat er nieuw is onder de zon en zijn dus een fijn uitgangspunt wanneer je alleen opzoek bent naar een nieuwe bank, bureaustoelen, gordijnen of een nieuwe vloer.

Dan zijn er nog de interieurstylisten. Dames en heren met een prachtig gevoel voor kleur en stijl. Zij kleden de ruimte aan, maken het bijzonder. Het gaat een stap verder dan het uitkiezen van een nieuw meubel, een nieuwe vloer, een kleurtje op de wand. Zij maken van alle losse items een prachtig geheel. Een gesamtkunstwerk. Ze hebben een feilloos gevoel voor het uitkiezen van de juiste decoratie. Items die een ruimte niet direct functioneler maken maar wel mooier en bijzonderder!

Een interieurontwerper is het meest vergelijkbaar met een interieurarchitect. Ze ontwerpen een ruimte van de grond af aan. Hoe willen we de ruimte gebruiken, wat voor wandafwerking kiezen we, welke lampen en lichtbronnen zijn belangrijk? Er is een groot scala aan interieurontwerpers. Van hobbyisten tot echte professionals met jarenlange ervaring maar dus zonder vakopleiding. Het hangt helemaal van het project af, of dat belangrijk is of niet.

Dan is er nog de interieurarchitect, ook bekend als binnenhuisarchitect. Dat laatste is een verouderde term naar mijn mening, en het geeft het idee dat hij/zij enkel bezig is met woningen, wat natuurlijk absoluut niet waar is. Een interieurarchitect is zoals gezegd iemand met diploma van een 4-jarige opleiding. Vaak een kunstacademie of hogeschool. Je mag ervanuit gaan dat deze persoon een grote bak aan (technische) kennis heeft over het ontwerpen van ruimtes, de nodige verbouwing, uitvoering en aankleding ervan. Een interieurarchitect wordt vaak veel eerder in het proces betrokken dan de bovengenoemde professionals. We kijken met je naar het grote geheel, vanaf het begin. Bijvoorbeeld ook of de routing van de ruimtes aangepast moet worden, of er wanden doorgebroken moeten worden, of er een uitbouw, aanbouw, of opbouw nodig is. Het schuurt soms erg tegen het vak van een architect aan, al is de denkwijze van een interieurarchitect altijd vanuit het interieur, vanuit het gebruik van de ruimte.

Naast de definitie van een bepaald beroep, is er natuurlijk ook nog de keuze van een werkveld. Zo zijn er interieurarchitecten die zich graag focussen op de technische kant van het vak. Het praktisch ontwerpen van de ruimte en dit zo kwalitatief mogelijk (laten) realiseren. Een bouwkundig tekenaar met een ontwerptafel zeg maar. Maar er zijn ook interieurarchitecten die het liefst de tekentafel voor de tekenaar overlaten en met een doos stalen door de ruimte lopen.

Er is van alles wat, het is vooral kijken naar de vraag die je hebt en welke professional daar het beste bij aansluit. Net zoals dat je je knie niet wilt laten opereren door een kaakchirurg.

Wat naar mijn mening heel belangrijk is, is dat je een fijne klik hebt met de ontwerper of architect die voor je gaat ontwerpen. Alleen dán ontstaan er echt goede, mooie plannen. Doe dus goed onderzoek en zoek iemand uit die bij jou past. Je gaat immers voor een langere periode een samenwerking aan.