Maatwerkkast TV meubel

Een meubel ontwerpen is zo ontzettend leuk om te doen en geeft onwijs veel voldoening! Je hebt een specifieke plek met een doel en kunt daar tot op de millimeter nauwkeurig een element omheen bedenken. Materiaal, kleur, afmetingen, technische snufjes, it's all-in your hands.

Voor deze hoek ontwierp ik een groot TV meubel. Het leek mij leuk om een materiaal te kiezen dat soms onterecht een slecht imago heeft: MDF. MDF is een samenpersing van houtvezels. De frikandel onder de houtsoorten zeg maar. Sinds een aantal jaren bestaan er gekleurde MDF soorten waarbij de vezels dus door een kleurbad gaan.

MDF wordt hoofdzakelijk gebruikt als 'goedkoop' basismateriaal. Het wordt altijd geschilderd of beplakt met bijvoorbeeld een HPL. In dit ontwerp wilde ik het materiaal laten zien zoals het is zonder coating of HPL. Omdat MDF uit vezels bestaat is het erg gevoelig voor vocht, dat zuigt het op. Daarom moest ik wel een behandeling voor het hout kiezen. In verschillende proefjes koos ik uiteindelijk voor een matte lak. Hierdoor ging het MDF zacht glanzen en leek het zelfs een beetje op een steensoort! De lak beschermt het materiaal ook tegen vocht wanneer er bijvoorbeeld gedweild wordt.

In de kast moest verschillende TV apparatuur een plek krijgen. Daardoor was het heel belangrijk om ventilatie en kabelgaten te maken. Verder heb ik de afmetingen van de kast afgeleid van het plaatmateriaal. De kast heeft de lengte van een plaat en zo was er maar heel weinig snijverlies bij het maken van deze kast! Voor de scharnieren kozen we voor zwart beslag, een kleine extra touch!

Inmiddels staat hij alweer 4 jaar te shinen en doet hij nog steeds dienst als TV meubel.