Verbouwing zolder tot masterbedroom met vide

De zolder van dit woonhuis was altijd in gebruik geweest als opslagruimte en een enkele keer als logeerkamer. De nokhoogte is maar liefst 4,5 meter hoog dus er was een goede mogelijkheid om een extra verdieping in de ruimte te bouwen.

Midden door de zolder loopt een groot spant dat het dak draagt. Dit bijzondere element wilde ik graag zichtbaar houden. Het vertelt over de constructie maar ook over de geschiedenis van de woning. Het heeft een prachtige kruisverbinding in het midden en het leent zich fantastisch voor het mooi uitlichten van de ruimte met een verborgen LED lijn.

Met dit gegeven ontwierp ik een vide met een vaste trap. Onder de vide bevinden zich de trap van de eerste verdieping naar de zolder, twee grote garderobekasten en een wasruimte met CV-ketel en warmtepomp.

De vide kan gebruikt worden om te slapen, maar het kan ook ingericht worden als hobbyruimte, game room of natuurlijk als extra bergzolder.

De wasmachineruimte is te betreden via een doorgang naast de schoorsteen die als een pilaar door de ruimte loopt. De ruimte is afsluitbaar met een schuifdeur zodat er op de rest van de zolder weinig overlast is van de machines. Voor een goede ventilatie én genoeg daglichttoetreding is er een nieuw dakraam geplaatst aan de voorzijde van de woning. Hiervoor moest een vergunning worden aangevraagd omdat de woning een gemeentelijk monument betreft. Ook voor de vergunningsaanvraag maakte Studio Sjiek de tekeningen.

Het grootste deel van de zolder is een openruimte met een multifunctioneel karakter. Het eerste gebruik zal zijn als master bedroom.

De vide en kasten zijn gebouwd door Maarten Wets Timmerwerken. De spanten zijn volledig geschuurd zodat de rood uitgeslagen beitslaag verdween en er weer een prachtige natuurlijk lichte kleur tevoorschijn kwam. Voor de trap koos ik een warme terracottakleur.

Om de vide en al het houtwerk meer aandacht te geven zocht ik een mooie warmgrijze vloer uit. Omdat een gietvloer niet mogelijk was vanwege de draagconstructie koos ik voor een duurzame oplossing: een Marmoleum Walton vloer. Marmoleum is voor 97% gemaakt van natuurlijke materialen. Het is 100% biologisch afbreekbaar en bestaat voor 43% uit gerecycled materiaal. Voor de gebruiker voelt het zacht aan en is het warm aan de voeten wat prettig is wanneer men uit bed stapt.

De bouw van de zolder is klaar en momenteel worden de maatwerkkasten gecalculeerd om ook uitgevoerd te worden.

Na deze verbouwing is deze rommelzolder omgetoverd tot een ruimte met veel verschillende hoeken en functies zonder het ruimtelijke karakter te verliezen. Zo is er een master bedroom met garderobe, een afsluitbare wasruimte en een multifunctionele vide. In de trapopgang is met een nis, aan de achterkant van de garderobekasten, veel ruimte gecreëerd voor een schoenenkast.