De 10 mooiste lampen voor jouw interieur

De 10 mooiste lampen

In al mijn ontwerpen draait het om wat jij mooi vindt. Het interieur moet jou passen. Ik zorg dat het een harmonieus en prikkelend geheel is. Mijn stijl is dan écht van onderschikt belang. Maar in dit lijstje ga ik toch 10 armaturen laten zien die ik echt fantastisch vind en ik vertel ook even erbij waarom en in welke context ik ze zou gebruiken. Misschien kun je er wat inspiratie uit halen. Er zitten geen affiliate links verstopt, niks is gesponsord. Gewoon wat inspiratie van mij voor jou. En misschien leuk om te vertellen dat ik van deze wishlist maar 1 lamp in huis heb. Een échte wishlist dus. Ben je nou meer op zoek naar tips hoe je de juiste verlichting kunt toepassen in huis? Lees dan het blog: hoe kies je de juiste verlichting kiezen in huis?

Verlichting is voor mij iets om een statement mee te maken. Een lamp moet een bepaalde wauw-factor hebben. Het mag ook iets prettigs of vrolijks zijn. Het is een kunstwerk in de ruimte, veel meer dan enkel een functioneel object. Ik selecteer verlichting ook zoals ik kunst uitzoek. Een armatuur moet iets in mijn losmaken, een emotie oproepen. Soms komt dat door het uiterlijk van de lamp en soms door het bijzondere licht dat hij geeft. Maar een lamp mag nooit saai zijn in mijn ogen. Dus weg met alle plafonnieres met 2 spots. Blegh, saai! Heb je nog een mooi exemplaar dat ik moet zien? Deel het alsjeblieft met mij, ik vind het altijd leuk om mooie nieuwe producten te zien.

Wever & Ducré - Clea

De Clea van het Belgische merk Wever & Ducre is er in 3 verschillende groottes en in 4 verschillende kleuren. De lamp heeft een mooie zachte vormgeving, ze is er zonder te veel aandacht te vragen, maar ze is er. Het matte glas van de lichtbron zorgt voor een mooie verdeling van zacht licht. Het beste aan het verhaal is nog wel dat hij zowel als plafond en als wand armatuur leverbaar is. Mijn favoriet is de Clea 2.0 in de kleur Zijdegrijs (RAL 7044).

Link Wever & Durcré

Petite Friture - Vertigo

Bijna een klassieker, en ik moet zeggen, het feit dat je hem overal ziet hangen doet wel een beetje afbreuk aan de liefde. Ik zou hem nu ook niet meer in een ontwerp gebruiken omdat de meeste mensen hem al gezien hebben en dus het verwonderingseffect weg is. Maar man wat een plaatje is en blijft deze lamp. Hij doet mij denken aan een hoed tijdens Prinsjesdag. Hij is super lichtgewicht waardoor, als de wind hem raakt, hij zachtjes op en neer deint en danst. Mijn zoontje vindt dat superleuk waardoor we er soms tegen blazen zodat de lamp begint te dansen. En hij maakt goed impact met zijn 140cm doorsnede! En als je echt een grote ruimte hebt kun je ook nog voor de XL kiezen met een doorsnede van 200cm. Eindoordeel blijft, ondanks dat hij zo bekend is, een 10/10.

Link Petite Friture

Alex de Witte - The Big Bubble

Over verwondering gesproken. Wat een plaatjes zijn deze lampen van Alex de Witte. Alsof de tijd is stilgezet. Ze doen je natuurlijk direct denken aan het bellenblazen wat je vast en zeker als kind ooit gedaan hebt. Voorzichtig blazen om een zo groot mogelijke bel te maken en hem los te laten nét voordat hij knapt. En dat was ook de opdracht voor de Tsjechische glasblazers. Maak hem zo groot mogelijk als technisch kan.

Terwijl ik ernaar kijk, kijk ik voorzichtig of ze bewegen. Het lijkt mij prachtig in een vide zodat ze vrij in de ruimte kunnen zweven. Ze zijn er trouwens ook in kleur (hoera!). Maar de transparante zijn wat mij betreft al werelds mooi.

Link Alex de Witte

Valerie Objects - Hanging lamp no. 2 Green

Deze lamp is zo simple en zo vrolijk. Een dunne buis in de meest vrolijke kleur groen die bestaat met een mooi delicaat lampje met messing details. Deze uitgesproken kleur groen past in mijn idee in ieder interieur. In een mooi rustig interieur kan het een kleurrijke noot zijn, in een industrieel interieur kleurt het mooi bij de enorme planten, staal en cognackleur van leer. En in een kleurrijk interieur, don't get me started!

Link Valerie Objects

Gropius Lamps - Bacbac

Gropius Lamps verwijst - althans dan vermoed ik - naar Walter Gropius. Een Duitse architect die een tijdlang aan het hoofdstond van het bekende Bauhaus (opleidingsinstituut). Het Bauhaus stond voor design en kwaliteit voor iedereen beschikbaar maken. En daarmee lijkt het verhaal rond. Gropius Lamps maakt prachtige lampen die een duidelijke Bauhaus touch hebben. Ze zijn in veel kleuren beschikbaar en ook ze leveren ook maatwerk. Mijn favoriet is toch wel de Bacbac. Een tafellamp met een duidelijke knipoog naar het Bauhaus, een bouwstijl waar ik veel inspiratie uit haal. Een plaatje is het toch?

Link Gropius Lamps

Brick in the wall - Ozon

Dit is een echte architectonische lamp. Op het plaatje is het niet echt een beauty maar je moet even weten waar je naar kijkt. Het is een lamp in een gipsblok dat wordt dat in het stucwerk wordt 'verstopt' waardoor alleen de lamp nog zichtbaar is. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, zowel voor het plafond als voor de wand. De wandafwerking kan dus ook tot aan het armatuur geplaatst worden. Of je nu kiest voor verf, behang of een bijzondere stucafwerking zoals tadelact.

Link Brick in the Wall

Modular - Kompas & Hoolahoop

Dit is eigenlijk geen lamp op zich maar een hulpstuk. Met de Hoolahoop kun je van elke lamp een kroonluchter maken. Op deze afbeelding is hij gecombineerd met de Placebo, een vrolijk pilvormig bollampje. De Kompas is als het ware de plafonniere waaruit de elektra verdeeld wordt. Er zitten kleine 'tandjes' in die de draden op hun plek houden. Zo is het ook mogelijk om enkele lampen direct vanuit de Kompas naar beneden te laten hangen en andere via de Hoolahoop te leiden. Op die manier krijg je een vollere kroonluchter. Het leuke aan dit ontwerp vind ik dat je het zelf kunt samenstellen. Bijna nergens hangen dan twee dezelfde lampen maar overal zijn ze iets verschillend. Dat geeft ook weer eigenheid aan een product. Bijzonder!

Link Modular

Orbit - Swirl

Deze lamp is al een tijd lang een mysterie voor mij. Als ik van huis naar de studio loop, kom ik voorbij een prachtig gerenoveerde woning waar deze lamp boven de eettafel hangt. Ik kende deze lamp niet en ik kon ook niet uitvinden welke lamp dit was. Ik stond op het punt om aan te bellen het maar gewoon te vragen. Totdat ik deze tijdens een freelance opdracht tegenkwam op een inspiratiebord. Eindelijk! Het is de prachtige Swirl van het Belgische Orbit. En ik wil even een moment stilstaan bij de prachtige lampen die onze Zuiderburen maken. Wever & Ducré, Modular en nu Orbit. België is goed vertegenwoordigd in mijn favorietenlijstje!

De Swirl heeft geen vaste vorm, je kunt als gebruiker zelf bepalen waar en hoeveel hij doorhangt. Daarbij is hij ook mogelijk als exterieurlamp, hoe fantastisch is dat? Ik denk dat ik tohc een keer bij de mensen aanbel om een compliment te geven op de inrichting. Of is dat raar?

Link Orbit

Wästberg - W151

Ik wil eerst even gezegd hebben dat ik producten met enkel een nummer echt heel stom vind. Als iets met liefde ontworpen en gemaakt wordt dan geef je het een naam, zoals je dat bij een kind of huisdier ook doet. Als een product alleen een nummer of code heeft, dan voelt dat zó liefdeloos. Wat prima is als je een plankdrager of een kroonsteentje koopt. Maar lieve productontwerpers, geef je kinderen alsjeblieft een naam!

Zo dat is van mijn hart. Nu kunnen we het over deze prachtige lamp hebben. Een kap van ontzettend dun aluminium met een matte afwerking. Dit zorgt voor een prachtig zachte schaduwwerking aan de binnenzijde. De enorme afmetingen zorgen dat de ruimte binnen de kap als een soort nieuwe kamer voelt. Heel vrolijk en sereen tegelijkertijd, opgewerkt. Ik word er ontzettend blij van als ik naar deze lamp kijk. Houd je van een rustig interieur, dan is dit dé lamp waarmee je een mooi gebaar kunt maken, stil maar bold!

Link Wästberg

Wästberg - W153 Île

Dit telt als 6b, is dat goed? Want ik vind dat Wästberg echt fantastische lampen maakt en ik kon gewoon niet kiezen. Daarom een hanglamp en een tafellamp. Een prachtig klein lampje met een kap als een supermoderne Prinsjesdag hoed. I have this thing with hats, blijkt na de Vertigo van Petite Friture!

Link Wästberg

Het lampje zit in de voet van het armatuur en schijnt naar boven waardoor het dus indirect licht geeft. Het kapje reflecteert het licht. Het is super simpel en soepel te draaien zodat je het licht op elk moment kunt sturen. Aan de voet zit een clip waarmee je de lamp ook kunt bevestigen aan een plank. En hij is verkrijgbaar in 7 fantastische kleuren: Jet Black (zwart), Sky Blue (lichtblauw), Light Yellow (zachtgeel), Petrol (groenblauw), Grey Brown (donkerbaksteenrood), Poppy Red (koraalrood).

Miniforms - Ozz

Als type staat er dat dit een tafellamp is, maar eigenlijk is dit een tafel-en-lamp. Een bijzettafeltje met lampenkap in één. Je kunt het gebruiken als tafeltje voor een kopkoffie en een boek naast je favoriete fauteuil maar hij kan ook gebruikt worden als nachtkastje. Ik zou het ook leuk vinden om het toe te passen in een hal als tafeltje voor sleutels bij binnenkomst. Het is als het ware een butler die je welkom heet, naar je lacht en je spullen aanneemt. Minpuntje? Hij is er alleen in het zwart. Dus de kleur moet uit een ander onderdeel van de ruimte komen, maar daar heb ik verschillende ideeën voor!

Link Miniforms

Nu heb je een goed beeld van wat ik mooi vind in verlichting. Ik word echt super blij als ik een ontwerp in een bepaalde stijl heb en ik vind ineens een lamp die er perfect bij past! Dit lijstje zijn wat mij betreft knallers die echt overal passen.

Zoals je gelezen hebt had ik moeite om het bij 10 (oké 10 en een half) te houden. En dat is mij gewoon niet gelukt, busted. Daarom hier nog een lijstje met eervolle vermeldingen.

Panji Jurek - Een Poolse ontwerpster met een fantastische en typerende stijl. Je herkent haar werk uit duizenden. De vormen zijn vrolijk en opgewekt en dansen door de ruimte. Ze vindt duurzaamheid ontzettend belangrijk en dat kan ik alleen maar toejuichen. Met design de wereld te helpen!

Millefiori - Een interieurshop uit Kopenhagen. Ze verkopen voornamelijk vintage interieuritems veelal van Murano Glas. De lampen doen mij denken aan de zoete suiker snoepjes. Instant Happiness als je het mij vraagt.

Design By Us - Designmerk uit Kopenhagen. Al hun ontwerpen zijn geïnspireerd op mode en fantasie gecombineerd met humor en nieuwsgierigheid. Dat zie je duidelijk terug in de collectie. Het is vrolijk, het heeft een knipoog naar het verleden en het zijn hele vrouwelijke lampen. Ze verkopen ook meubilair maar dat vind ik wat minder bijzonder..

Nuura - Nog ééntje uit Kopenhagen dan. Nuura maakt prachtige verlichting, een moderne collectie met een klassieke touch. Staat goed in elk soort interieur! Modern, klassiek, alles ertussenin. Het is heel zorgvuldig, heeft iets statigs en toch ook iets opgewekts. Prachtig! Mijn favoriet is de Blossi-collectie.

Vibia - Een Spaans ontwerpbureau van verlichting. Hun filosofie is: creating better spaces to live. En dat dus door middel van verlichting. De Wireflow is een heel bekende collectie die je vast wel eens ergens hebt gezien. Ik vind de Flamingo prachtig, echt een lievelings, maar het moet wel in het interieur passen.