Huis kopen? Laat je je niet leiden door het interieur van de vorige bewoners

Waarschijnlijk ken je het wel. Als je je ogen sluit waan jij je in jouw droomhuis. Die grote keuken met genoeg ruimte om te koken met alle verse kruiden en groenten uit de zonnige tuin op het zuiden. De badkamer is pure wellness met een lekker bad en een ruime inloopdouche. De slaapkamer is als een vijfsterrenhotel en de woonkamer in knus en gezellig maar ook ruimtelijk en luxe. De auto staat geparkeerd op de naastgelegen oprit en je kunt op de fiets naar je werk.

En dan open je je ogen en kijk je weer naar de Funda website. Dát huis komt natuurlijk nooit te koop. Of in ieder geval niet binnen het budget waarmee je zoekt. Maar de vraag is, klopt dat wel? Hoeveel mensen die in een waanzinnig huis wonen, hebben het in deze huidige staat aangekocht?

Dus de volgende vraag is, ben je bereid een (kleine) verbouwing aan te gaan? Als je het account @fundamakeovers volgt op Instagram weet je dat er fantastische resultaten tussen zitten. Een jaren 70 schrootjes plafond, een plavuizen vloer, een zware donkerhouten keuken. Het is ontzettend moeilijk om er 'doorheen' te kijken bij een bezichtiging.

Als je echt een woning wilt zonder klussen (ongeacht of je dit zelf doet of laat doen) dan zul je misschien meer concessies moeten doen of een langere zoektocht moeten accepteren. Ben je echter bereid een verbouwing aan te gaan? Dan kan het heel snel fantastisch worden!

Kijk maar eens naar deze voorbeelden. Ze zijn trouwens allemaal terug te vinden op de Instagrampagina van @fundamakeovers.

Laten we klein beginnen.

van '80 balzaal naar sterrenkeuken

Een intense verbouwing maar wát een fantastisch resultaat.

Kun je je voorstellen dat je de door de 'zaal' links loopt en denk: Yes, droomhuis in wording! Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook wel moeite mee heb. De glanzende tegelvloer, de liefdeloze tuindeuren, het zware balkenplafond en als kers op de taart de feestzaalgordijnen. Wat een drama. Maar in de keuken rechts willen we allemaal wel een avond koken, toch?

Als we het in kleine stukjes opbreken: het plafond is eruit gehaald, het nieuwe plafond is gestukt. Een nieuwe vloer en een nieuwe keuken. Bouwkundig gezien de grootste uitdaging is het aanleggen van een waterleiding en afzuiginstallatie. Hier mag wel gezegd worden dat hier 100% zeker een ontwerper bij betrokken is geweest.

Van Crime Scene naar 21e eeuw

Links zien we een redelijk liefdeloze ruimte. Mijn omschrijving in de kop says-it-all. We zien klassieke vormen in de ombouw van de ensuite deuren maar het lijkt afgeplakt met een plastic houtlook decor. Maakt mij angstig wat we daarachter tegen kunnen komen. Voorbij de ensuite deuren een kamer met daarachter een serre wat de middelste ruimte behoorlijk donker maakt.

Er is rigoureus gestript en het resultaat is een moderne woning met veel licht en een aantal klassieke details in ere hersteld. Het glas in lood is hergebruikt, ik twijfel of de schuifdeuren origineel zijn omdat de plint anders is en ook de rails waarin het schuift 'verdwenen' is. Dat betekent dat er veel aan de constructie van de deur veranderd/vernieuwd is. Bijvoorbeeld nieuwe schuifdeuren waarin het glas-in-lood is hergebruikt. Niet erg, maar het betekent welk extra kosten.

Met de bouwkundige aanpassingen durf ik te zeggen dat hier een architect/ontwerper bij betrokken is geweest. Het is met aandacht voor detail uitgevoerd, ongeacht of het eindresultaat je smaak is.

Van oma's bouillon naar hip huis

Dan een nieuw geval. De 'before' situatie hebben we allemaal wel eens live gezien. Bij een oudtante of buurvrouw. Je ruikt de bouillon die op het fornuis staat te trekken al bijna als je naar de foto kijkt. Beetje muffig, maar lieve mensen. En rechts een hip interieur.

En wat is er veranderd? Het glas is vervangen voor een combinatie van helder glas en een (klassiek ogend) glas-in-lood raam. Er is een ombouw gemaakt rondom de brievenbus en de bestaande kast. En verder is er geschilderd en een nieuwe vloer gelegd.

Er is best een kans dat hier enkel iemand met een goed gevoel voor kleur bezig is geweest en een vakman voor de uitvoering. Mooi resultaat, kost bijna niks in verhouding tot het resultaat.

Twee-hoog-achter tot moderne loft

Dan nog een knaller van een verbouwing.

Het lijkt alsof de 'erker' bij het balkon is betrokken maar hier is iets anders aan de hand. Er is een uitbouw gedaan op de begane grond waardoor er een groter terras bij de woning kwam. De muur van de erker is doorgetrokken waardoor er een compleet nieuwe pui in is gezet zonder die gekke verdelingen van raam, zijraam, deur en bovenlichten. In de oude situatie oogt het heel rommelig in de nieuwe situatie zie je vooral het groen door het rustige beeld dat ontstaan is.

Pittige verbouwing, kwestie van er niet wonen terwijl dit uitgevoerd wordt! Er zijn mooie keuzes gemaakt met lichtpunten in de nissen in het plafond waardoor deze lange woonkamer totaal niet donker of als een 'pijpenla' aanvoelt. Dit is wel een verbouwing waar je een (interieur)architect en een constructeur voor nodig hebt. Er moeten vergunningen worden aangevraagd en daar zijn constructieberekeningen voor nodig.

Cosmetisch liften

Grote verandering super kleine verbouwing. Kwestie van een bezoekje langs een goede sanitair winkel. Vaak kunnen zij je aan een uitvoerende partij koppelen en dan is deze klus in 1 of 2 weken geklaard.

Als je een woning met een badkamer zoals links bezichtigd is het vooral belangrijk om te kijken of alle elementen die je terug wilt zien in de badkamer hier ruimtelijk gezien passen. Wil je een bad, een douche, een dubbele wastafel en een apart toilet? Kijk dan of hier genoeg ruimte voor is!

Maar hoe ga je nu te werk als je een woning gaat bezichtigen? De beste tip die ik je kan geven is bekijk en léés de plattegrond. Hoe is de indeling van het huis? Is er genoeg ruimte voor jouw woonwensen? Dat klinkt heel algemeen maar dit moet je héél specifiek bekijken. Als voorbeeld: wil je graag een kookeiland? Meet dan op de plattegrond of er genoeg ruimte voor is. Bij een kookeiland heb je minimaal 1 meter vrije ruimte aan alle zijdes nodig. Kijk ook naar de optie om eventueel een muur door te breken om de ruimte te vergroten of een aanbouw te realiseren. Is dit een optie dan kun je je verdiepen in de kosten die hierbij komen kijken. Is het geen optie? Dan moet je je afvragen hoe belangrijk deze wens voor je is, kun je leven zonder kookeiland, of is dit gewoon niet het huis voor jou?

En andersom geldt het ook voor woondromen. Kom jij ergens een interieur (of foto ervan) tegen waarvan je denkt: dit wil ik. Analiseer dit dan eens. Wat maakt dat jouw hart hier een sprongetje van maakt? Zijn het de kleuren, de raamoppervlaktes, de klassieke details?

Wil je bijvoorbeeld graag aan ensuite deuren, kijk dan of er ruimtelijk gezien genoeg plek voor is. Vind je dit moeilijk, dan kan ik -of een andere interieurarchitect- je daar altijd bij helpen!

Nog even een paar voorbeelden van @fundamakeovers omdat het zo ontzettend leuk is om te zien en te ontleden.

De eetkamer veranderd tot leefkeuken

De eetkamer links is weinig inspirerend maar rechts zien we een hippe keuken mét eiland. Grootste verandering? Leidingwerk omleggen van de keuken naar de eetkamer. Vermoedelijk is het lichtpunt in het plafond gebleven en zijn de hanglampjes boven het eiland hierop aangesloten, eventueel door middel van een railsysteem. De kosten die gemaakt zijn zitten dus vooral in de afbouw: een nieuwe keuken, nieuwe vloer en het omleggen van leidingwerk. Nieuwe kleur op de wand en gordijnen en: Voilá!

'Modern' naar eigentijds modern

Links een 'moderne' inrichting volgens de normen van begin 21e eeuw. Rechts zie je enkel een nieuwe keuken, vloer en stucwerk (want: spotjes op de wand). Oh en vermoedelijk een nieuwe pui, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn. Deze situatie was ook het geval toen wij ons huidige huis kochten in Hilversum. Een woning die redelijk recent gerenoveerd is, daarmee bedoel ik minder dan 10 jaar geleden. Feitelijk is dit niet aan vernieuwing toe. Maar de vloer en de keuken op de afbeelding links zijn écht niet jouw smaak. Dan is het altijd interessant om te kijken wat je precies stoort. Is het de positie van het keukeneiland of de afzuigkap die als een vrachtschip naar binnen vaart? Soms kun je met enkel nieuwe deurtjes en eventueel een nieuw keukenblad een heel eind komen!

Ik hoop dat je hiermee een nieuw inzicht hebt gekregen om te kijken naar de mogelijkheden om van een bestaand huis jouw droomhuis te maken. Mocht je het nou écht moeilijk vinden, dan kijk ik graag met je mee. Dit kan enkel in een adviesgesprek of ik kan natuurlijk een compleet plan voor je maken!

Zo hielp ik vorig jaar een jong en ambitieus stel bij het maken van een nieuwe indeling voor hun woning in Hilversum. De woning was door de jaren heen opgedeeld in verschillende appartementen. Na de verbouwing moest het weer als een familiehuis aanvoelen. Op de portfolio-pagina van dit project zie je een voor- en na plattegrond. Voor de foto's moeten we nog even wachten want het wordt momenteel verbouwd!