Tuinverbouwing deel 2 - het beplantingsplan

Het beplantingsplan

Zakelijk gezien vind ik het moeilijk om toe te geven, maar bij dit onderdeel ging ik 100% voor de Pippi-mindset: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Professioneel gezien doe ik erg mijn best om mijn kennis up-to-date te houden. Ik volg jaarlijks vele workshops en trainingen. Ook ga ik graag naar beurzen en expo's om op de hoogte te blijven van wat er nieuw is. Maar van een beplantingsplan had ik (nog) geen kennis. Alleen heel veel enthousiasme!

Qua beplanting wisten we dat het een Piet Oudolf-sfeertje moest krijgen. Om mijn plantenkennis bij te spijkeren volgende ik de Masterclass van Studio May & June: Garden Design voor thuis. In no-time leerde ik ontzettend veel over planten en het kiezen van een goed palet om mee te werken. Ook stonden er een aantal goeie eyeopeners in. De belangrijkste vond ik: kijk naar wat het goed doet in jouw tuin, de combinatie van bodemtype en het aantal uren zon per dag. Kies planten die hier goed op gedijen en je hebt een prachtige dankbare tuin! Tegelijk ook pijnlijk, want dit betekende dat ik sommige planten-wensen los moest laten. Au!

Qua vormgeving is een tuin natuurlijk 'gewoon' een buitenkamer, dus met de vormgeving had ik geen moeite! Voor een interieur kies je meubels, stoffen, objecten die je mooi vindt, praktisch zijn en het liefst ook mooi blijven. Planten zijn levende organismen en hebben per seizoen een ander uiterlijk. Een mooi voorbeeld vind ik de prachtig Annabelles, in de zomer super mooie frisgroene bladeren met enorme joekels van witte bloemen! In de winter zijn ze prachtig bruin en met een laagje sneeuw of rijp erop is het natuurlijk helemaal feest als je het mij vraagt.

Hoe ik te werk ging? Een paar tips: in het jaar voorafgaand keek ik veel rond wat ik mooi vond in tuinen van anderen maar bijvoorbeeld ook bij de Tuinen van Appeltern. Ik deed dit in meerdere seizoenen zodat ik zag hoe een plant er in een volgend seizoen bijstond. Was hij bruin? Moest het veel gesnoeid worden? Is het bladbehoudend in de winter?

Hele grote tip: via Google zoeken met de camera. Je richt de camera op een plant en google vertelt je waar het op lijkt. Wel even goed controleren of Google het juiste antwoord geeft. Zo weet je hoe een bepaalde plant heet, wat zijn kenmerken zijn, hoe je hem verzorgt enzovoort.

Zo kwam ik langzaamaan tot een overzicht van planten die ik erg mooi vond en bij onze tuin paste. Ik verzamelde alle belangrijke informatie in een Excel-overzicht.

Wat ik belangrijk vond is de bloeiperiode, de hoogte van de plant en of hij bladbehoudend is of niet. Ik wilde graag een tuin die alle seizoenen bloeide en dus zorgde ik voor 'van alles wat'. Het kwam voor mij wat laat, maar de IVN heeft een mooie bloesemboog gemaakt, een overzicht van per maand van planten die dan bloeien! Via deze pagina kun je hem downloaden.

Bij het bepalen van het beplantingsplan, het wat-komt-waar-verhaal, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de stand van de zon. Zo hebben we 1 schaduwborder, 2 halfschaduw borders en 1 zon border. Niet alle planten kunnen op elke plek, dus zo begon de puzzel.

Na lang puzzelen en schuiven had ik dan mijn uiteindelijke layout gemaakt. Met een boodschappenlijst ging ik naar Krijn Spaan in Kortehoef. Een ambachtelijke ecologische kwekerij op een super idyllische plek. Daar kocht ik 90% van mijn boodschappenlijst. Enkele planten kon ik daar niet vinden en daarvoor ging ik naar een tuincentrum. Overigens kun je een beplantingsplan ook door Krijn laten samenstellen. Als je hem verteld hoeveel zon er op de betreffende plek schijnt, en wat je voor ogen hebt (bijvoorbeeld hoogte, een bepaalde kleur, eetbaar of niet) dan noemt hij zo allemaal planten op die hieraan voldoen!

Met veel liefde en aandacht heb ik alles geplant en toen kon het echte genieten beginnen. Omdat alles aangeplant is in juni, niet de meest ideale tijd, kwamen veel planten niet tot volledige bloei. Bijvoorbeeld de vergeet-mij-nietjes kregen geen bloemen. Het eerste jaar verbruikt de plant veel kracht met het maken van wortels en het 'aarden'. Gelukkig werd ik dit voorjaar getrakteerd op een enorme blauwe zee aan bloemen!

Inmiddels zijn we een jaar verder en leer ik veel bij over planten in het algemeen en het onderhouden van de tuin. Een enkele plant bleek toch een andere plek nodig te hebben dus ik heb nog wat rond geschoven. Het is mei nu ik dit schrijf en het grootste deel is alweer enorm gegroeid. We genieten ontzettend van alle mooie beplanting en het begint stukje bij beetje steeds meer een Piet Oudolf-vibe te krijgen!

Ben je benieuwd naar de realisatie van de tuin, lees dan ook de volgende en laatste blog.

Deel 3 - de realisatie