Tuinverbouwing deel 1 - het ontwerp

Het ontwerp

Ik ben dol op de natuur, buiten zijn, de zon op mijn huid voelen schijnen, het veranderen van de seizoenen. In 2018 kochten we ons droomhuis in Hilversum en daarmee werd ons Amsterdams balkon van 3m2 verruild voor een -voor stadse begrippen- grote tuin. Er stonden hele mooie aubergine-kleurige prunussen in de tuin. De rest van ons tuintje was betegeld. Nadat we binnenhuis het één en ander verbouwd was begonnen we te dromen over de tuin. Bij de verhuizing in 2018 kochten we een grote stapel pallets waar we een loungebank van maakten. Heel budgetvriendelijk maar het was nogal een lomp ding. Ook met eten was het niet ideaal. Dus besloten we om een ontwerp te gaan maken en stappen te nemen tot de realisatie van onze droomtuin!

Oké, een tuinontwerp maken, in feite niet heel veel anders dan een interieur. Ik ben dan ook op dezelfde manier te werk gegaan. Eerst gestart met de wensen en eisen. Wat missen we in de huidige tuin? Wat willen we graag terugzien in het nieuwe ontwerp? Er ging veel rondkijken aan vooraf want eerlijk is eerlijk, mijn oog is meer getraind op interieurs en architectuur dan op tuinen. Het jaar voorafgaand maakte ik al regelmatig foto's van tuinen en die sloeg ik in een apart mapje op.

In een interieur ben ik altijd opzoek naar spannende combinaties, kleuren en texturen. En dat wilde ik natuurlijk voor onze tuin ook! Toen we het huis kochten in 2018 stonden er 4 prachtige prunussen in. Ze bloeien met prachtige zachtroze bloesem in het voorjaar en de rest van het jaar hebben ze een heel mooi auberginekleurig blad. Prachtig! Daar kozen we jeansblauwe set palletkussens bij en samen met een groene klimhortensia was het een mooi vrolijk kleurenpalet.

Wat we misten was ruimte voor meer groen, de hele tuin was betegeld op de border waar de bomen stonden na. En wat ook heel jammer was, de prunussen waren eigenlijk niet geschikt voor dit kleine stadstuintje. Het worden hele grote bomen, ze hebben ruimte voor wortels nodig en die is er niet omdat onze tuin naast een betonnen parkeergarage ligt. Met pijn in ons hart besloten we dat de prunussen weg moesten. Via Marktplaats vond ik iemand die ze graag een nieuw leven gaf met veel ruimte en zon! Een leuk minifilmpje en een foto van hun nieuwe 'habitat' vind je op mijn Instagram kanaal onder het kopje 'Tuin'.

Weer even terug naar het ontwerp. We begonnen het opschrijven van onze wensen en eisen en kwamen tot de volgende lijst.

  • Veel weelderig groen
  • Minder tegels
  • Een schommel voor Abel
  • Een dinertafel
  • Een loungebank
  • Houtopslag voor de open haard
  • Makkelijk met de fiets naar de berging kunnen
  • Sfeervolle tuinverlichting
  • Zwarte rabat schutting

Tegelijkertijd begon ik met schetsen en met het maken van een beplantingsplan. Over dat beplantingsplan lees je meer op de volgende pagina (LINK).

Onze tuin heeft veel gekke hoeken, het grenst aan een appartementencomplex, een ondergrondse garage en een garageboxencomplex en natuurlijk aan onze buren. Allereerst bekeek ik welke routes we door de tuin afleggen om ze te bepalen waar ruimte voor beplanting is en waar er een looppad moet komen. De volgende stap was het intekenen van de borders, rekening houdend met het meubilair en de looprichtingen. Ik wilde graag de weelderige groei van planten vangen in de vormgeving van de borders. Ik koos voor twee organische vormen en twee rechte borders beide van cortenstaal.

Verder wilden we graag een grotere structuur aanbrengen in de tuin. Dat werd een pergolabalk waar mooi een druif of klimplant overheen kan groeien maar waar ook de schommel van Abel aan kan hangen! Strategisch plaatste ik deze balk in -ongeveer- het midden van de tuin. De pergolabalk heeft nog een dwarsbalk zodat er aan 2 kanten een plant overheen kan groeien.

De laatste keuze die we maakten was voor de tuintegels. Op de oprit en in de voortuin zijn door de vorige bewoners prachtige waaltjes gelegd. Die wilden we ook graag in de achtertuin! Om er een modernere draai aan te geven bedacht ik een verband van keramische tegels en waaltjes. In een strepenpatroon loopt het in elkaar over. Het voordeel van keramische tegels is dat het ontzettend makkelijk schoon te maken is. Er komt soms na de winter wel een groene aanslag op, maar die dweil je er zo vanaf!

Ben je benieuwd hoe ik tot het beplantingsplan ben gekomen? Of wil je graag meer weten over de realisatie van dit ontwerp? Klik dan op de links voor de vervolg blogs!

Deel 2 - het beplantingsplan

Deel 3 - de realisatie