Zelf je interieur inrichten? Voorkom deze 12 veelgemaakte fouten

Ga je jouw interieur aanpassen, restylen of herinrichten? Een verandering in het interieur kan een enorm effect geven op de ruimte. Om goede keuzes te maken en fouten te voorkomen som ik hier 12 veelgemaakte fouten voor je op plús tips hoe je dit voorkomt.

Ga je toch wat grootser aan de slag en overweeg je om ook te verbouwen? Dan raad ik je aan om ook dit artikel met 8 veelgemaakte fouten tijdens een verbouwing te lezen.

Inhoudsopgave

1 Niet doorpakken

Altijd maar kleine veranderingen doen of geen afscheid durven nemen van 'oud' meubilair is een veelgemaakte fout die resulteert in een rommelige 'dit is het net niet' situatie. Items hergebruiken 'omdat je het toch al hebt' is geen goede reden. Kijk of je het kunt aanpassen, kunt vervangen door iets tweedehands of koop het nieuw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat kleine IKEA kastje dat je al sinds je studententijd meesleept. Gooi het weg, knap het op of vervang het. Je gaat nu jouw interieur opfrissen dan is het ook tijd om afscheid te nemen van sommige spullen. Maar lees ook punt 10 in deze lijst…

2 Snoeren wegwerken

Denk goed na over waar je in de nieuwe inrichting elektra nodig hebt, en hoe je het daar krijgt. Als je in het artikel met tips bij verbouwen, punt 2 gelezen hebt, hoef je waarschijnlijk weinig snoeren weg te werken. Is de situatie zo dat je enkel de inrichting wilt veranderen dan is dit een superbelangrijk punt. Loshangende kabels en snoeren maken een interieur rommelig, ongeacht hoe stijlvol het is ingericht. Er zijn een aantal manieren om kabels netjes weg te werken of ze juist op een mooie manier te laten zien.

Kabels wegwerken. Je kunt kabels wegwerken achter plinten. Dit kun je doen met kabels die een lange afstand moeten afleggen en die je niet dagelijks verplaatst.

Stel dat je een hanglamp op het plafond iets wilt verplaatsen dan wordt er vaak gekozen voor een kabelgootje. Dat is misschien ietsje beter dan de kabel laten hangen, maar als je het mij vraagt nog steeds lelijk. Het fluistert zachtjes: ik doe alsof ik er niet ben, ik doe alsof ik er niet ben. Maar tegelijkertijd valt het ontzettend op. Denk dan eens na over de mogelijkheid om een plafondrozet te maken. Er is voor veel interieurs een passend rozet te bedenken. Van een simpele (ronde) plaat, geschilderd in de kleur van het plafond, tot klassieke plafondrozetten vol ornamenten. Door deze op een kleine verhoging te plakken kun je een kabel netjes wegwerken.

Kabels in het zicht. Er zijn ook mogelijkheden waarbij je de kabels juist laat zien. Er zijn mooie kabels verkrijgbaar waarmee het totaal niet erg is dat je de kabel ziet. Bijvoorbeeld in het geval van een wandlamp is dit een goede methode. Voor onze kinderkamer kocht ik een leuk houten grachtenpandje met gekleurd snoer. Ziet er super vrolijk uit! Let wel goed op waar je de lamp ophangt, het is mooier als het snoer recht naar beneden hangt, in de buurt van een stopcontact dus.

3 Magnetische muren

Dit klinkt als een hele bijzondere muurverf maar het is helaas een veelgemaakte fout. Om ruimtes groter te laten lijken zetten mensen vaak hun meubilair tegen de muren aan, alsof de muren magnetisch zijn! Dit is handig als je een dansvoorstelling in de woonkamer wil geven maar voor de rest is het onnodig. Alleen kasten zet je tegen de muur. De rest van het meubilair laat je altijd iets vrij staan. Dat geeft een veel ruimtelijker gevoel. Al is het maar 20 cm, je laat de ruimte hierdoor veel groter lijken!

4 Te kleine meubels

Dat een ruimte klein is betekent niet dat je ook kleine meubels moet kiezen. Juist grote gebaren kunnen een ruimte groter laten lijken. Een goed voorbeeld is een vloerkleed. Kies een ruim vloerkleed. Zorg dat de voorpoten van de bank minstens op het vloerkleed staan. Ook wanneer je een vloerkleed onder een tafel kiest, bespaar dan niet door een kleine maat te kopen. Je moet je stoel naar achteren kunnen schuiven en dan ongeveer nog op het vloerkleed staan. Houd rekening met 80 cm rondom de tafel. Of het nu een eettafel of een vergadertafel is.

5 Te grote meubels

De volgende veelgemaakte fout is te grote meubels. Kies meubels die je bij jouw interieur passen, eigenlijk net zoals dat je kleding koopt die bij jouw lichaam past. Een enorme bank kan lekker zijn, maar houd rekening met ruimte om jouw bank 'vrij' van de muren te kunnen zetten. Kan dat niet? Kies dan een kleiner exemplaar!

Dan nog de praktische kant van deze fout. Kies meubels die je ook daadwerkelijk naar binnen krijgt. Zo heb ik eens meegemaakt dat er een mooi hoofdbord was gestoffeerd dat vervolgens niet door het trapgat paste. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je in een appartement woont. Controleer goed of je het logistiek gezien voor elkaar krijgt!

6 Te weinig of te veel contrast

Wat dit betreft is het net als koken. Weinig contrast smaakt flauw, te veel contrast maakt dat je nog maar 1 smaak proeft die alles overheerst. Zonde!

Dan is de vraag, hoe zorg je dat je genoeg contrast in jouw interieur hebt? Bij contrast wordt vaak gedacht aan de balans tussen zwart en wit maar het ligt iets genuanceerder. Een simpele truc is om een zwart-wit foto te maken van het interieur of de kleuren en materialen die je overweegt. Op die manier zie je goed welke items contrast brengen, of dat je juist te weinig contrast hebt.

Je hoeft niet bang te zijn dat bepaalde keuzes niet meer kunnen, soms is het voldoende om een tint een beetje aan te passen. Om dit vooraf te testen raad ik je aan een kleurenplan te maken voordat je aan de slag gaat.

7 Bezuinigen op kwaliteit

Dit punt staat ook op nummer 7 bij de verbouw-fouten die je wilt voorkomen. Als je weet wat het budget is waarmee je gaat werken, is het prettig om dit op te delen in posten. Wat mag de bank kosten? Hoeveel budget heb je voor verlichting? Zo controleer je ook direct of je aan alle items hebt gedacht.

Als je vervolgens keuzes moet maken of met posten moet schuiven, probeer dan niet op functionele kwaliteit te besparen. Kranen, deurklinken, fijne eetkamerstoelen. Hier zou ik nooit op besparen. Waar je wel op kunt besparen? Een vloerkleed of een bank. Er zijn echt waanzinnige betaalbare banken en vloerkleden beschikbaar. Ik ben zelf erg enthousiast over de banken van 4x6 SOFA. Kwalitatief heel goed en mooi design! Wat betreft een vloerkleed is er een dunne scheidingslijn. Je wilt een vloerkleed dat rijkelijk aanvoelt en niet als plastic. Er zijn mooie betaalbare wollen opties beschikbaar, of kijk eens naar en tweedehands vloerkleed. Als je het kunt betalen zou ik all-in gaan bij een vloerkleed, maar als je wilt bezuinigen kun je hier goed 'verdienen'. Door er niet te veel geld aan te spenderen kun je over een jaar of 4-5 ook eens een ander kleed kiezen.

bron: 4x6 SOFA

8 Verf in de bouwmarkt kiezen

De kleur van het licht, en daarmee bedoel ik de balans tussen wit (warm) of blauw (koel) licht heeft veel invloed op het effect van een kleur. In de bouwmarkt hebben ze andere verlichting dan je thuis hebt en daarmee zal een kleur op een staal ook anders uitvallen.

Ik merk het al met het maken van een kleurenplan, het licht in mijn studio is anders dan de verlichting thuis of bij een klant. Als ik een kleurenplan maak selecteer ik meerdere tinten van een kleur en kijk ik op locatie wat de juiste combinatie is om het effect te krijgen zoals ik het bedacht heb. Kies dus nooit een verfkleur uit puur op basis van wat je ziet in de bouwmarkt. Neem de staal mee en bekijk hem thuis op de plek waar je de kleur wilt toepassen. Dit geldt ook voor het kiezen voor buitenverf. Kies de kleur op de plek waar je wilt gaan schilderen.

En zélfs als je 'gewoon wit' wilt schilderen, raad ik je aan de kleur te testen. Dit kun je doen met een kleurtester, sample potje of met een grotere staal (A5 of groter is het makkelijks om te beoordelen). Stel dat jouw buren een rood pannendak hebben dan kan een kleur veel roder uitvallen. Dit komt door de reflectie van het licht op het rode dak. In dat geval kan het slim zijn soms een iets wittere tint te kiezen om te voorkomen dat de verf niet roze uitslaat.

9 Raambekleding vergeten of onderschatten

Raambekleding is een absolute sfeermaker in een interieur. Het kan in een handomdraai een kille ruimte omtoveren tot een warme woonkamer. Daarnaast kent raambekleding vele functionaliteiten die nog wel eens vergeten of onderschat worden. Zo kan het natuurlijk de zon weren, werkt het isolerend en het kan privacy bieden. Er zijn eindeloos veel systemen en mogelijkheden. Qua type kun je denken aan:

  • een gordijn,
  • horizontale jaloezie,
  • plissé of duette,
  • vouwgordijn,
  • screen
  • of een rolgordijn.

Binnen deze types zijn er eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van de dikte en kwaliteit van een stof, de confectie (maakwijze) van een gordijn of vouwgordijn, elektrisch bedienbaar of niet, vanaf de bovenkant én de onderkant te openen (plissé en duette) enzovoort. Het kan een ruimte zoveel praktischer en fijner maken.

De grote 'maar' in dit verhaal is dat het best een kostenpost kan zijn. Veel mensen zijn bekend met de kostprijs van raambekleding via een bouwmarkt. Dit is echter géén maatwerk, je kiest een standaard gordijn op een standaardmaat met meestal een relatief lage stofkwaliteit en weinig duurzaamheid, en dat kan dan tegen een lage prijs. Wil je echter meer comfort en kwaliteit dan kun je je het beste laten adviseren in een woningstofferingszaak. Zorg dat je hier tijdig over nadenkt en uitzoekt wat de kosten zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10 Teveel weggooien

Punt 1 in deze lijst was: doorpakken. Daarbij vertelde ik al dat veel mensen moeite hebben met spullen weggooien. Echter kun je ook te veel weggooien. Het is ook nooit goed he?

De reden waarom ik dit zeg is omdat je moet waken voor een karakterloos interieur. Het is zó sprekend als je ergens binnenkomt en het interieur vertelt iets over jou. Natuurlijk kun je een bepaalde stijl mooi vinden, maar er zijn ook items die jouw verhaal vertellen. Misschien een mooi erfstuk of een superfijne stoel, een vakantieherinnering of praktisch meubel! Ga voordat je gaat beginnen eens goed kijken. Waarom zou ik dit weg willen doen en wat zou de reden zijn om het toch te houden? Kan ik er iets aan aanpassen zodat ik het 'eigen' maak? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnieuw bekleden van een oude stoel die niet meer zo mooi is maar wel nog heel erg lekker zit. Met dit soort items maak je een uniek interieur dat persoonlijk en bijzonder is!

11 Wit plafond

Oke de titel is wat flauw, want er is niks mis met een wit plafond. Wat wél zonde is, is als je het plafond vergéét mee te nemen in het geheel. Stel je kiest voor een zachte tint op de muren, bijvoorbeeld Cornforth White van Farrow & Ball. Het geeft dan een ontzettend mooi en warm effect als je het plafond ook in deze kleur schildert.

Anderzijds het voorbeeld van een donkere muurkleur. Stel je gaat voor een knallende diepe kleur zoals het nieuwe Bancha van Farrow & Ball. Ook dan is het een mooi idee om het plafond mee te schilderen! Dat geeft een veel sterker effect dan dat je het plafond in RAL 9010 (wit) laat.

Natuurlijk kun je ook alléén het plafond een kleur geven en de wanden rustig houden. Of als je écht durft is het natuurlijk waanzinnig om het plafond te behangen! Dit geeft een heel leuk intens effect voor bijvoorbeeld een hal of een toilet. Maar wat je ook doet, vergéét het plafond niet. Denk na over de afwerking ervan en neem het mee in het geheel. Nogmaals, wit kan ook maar alleen als het een keuze is.

12 Boorangst

Niks ophangen omdat je bang bent dat je anders ooit tegen een gaatje aan kijkt. Prints, foto's, wandkleden of vakantiesouvenirs aan de muur geven het interieur een identiteit. Zo kun je je letterlijk omringen met beelden en herinneringen waar je blij van wordt.Vaak zie ik dat er niet geboord wordt omdat je bang bent dat je het ooit moe wordt en dan tegen een gaatje aan moet kijken. Er zijn 2 simpele oplossingen: als je het moe wordt, hang je toch gewoon een andere print in de lijst? Voor een paar tientjes ben je klaar en kun je weer een paar jaar naar een mooie nieuwe print kijken! Natuurlijk is er ook de optie van haakjes zonder boren.

bron: the design chaser

Een voorbeeld is een schilderijrail zoals ze die in musea en galerieën gebruiken, of de zelfklevende haakjes van Tesa. Aan deze haakjes kun je wel maar een relatief gewicht hangen.

Thuis heb ik een gallery wall waar ik in een aantal lijsten 2 of 3 foto's achter elkaar heb zitten. Als ik merk dat ik er niet meer naar kijk, verwissel ik de foto's. Soms één keer per twee jaar, soms drie keer in één jaar.

Nou volgens mij is er geen reden meer om niks op te hangen, dus ga snel aan de slag!

Nu ben je op de hoogte van fouten die veelgemaakt worden en hopelijk heb je wat aan de tips gehad om dit te voorkomen. Ik wens je heel veel succes en ben benieuwd naar het resultaat! Nog een laatste tip bij het veranderen van de inrichting: Vaar je eigen koers, trek je niet te veel aan van wat anderen zeggen. Jíj́ moet blij worden van het interieur dus volg en vertrouw je gevoel!

Mocht je nou toch liever wat hulp willen dan vind ik het leuk als je contact met mij opneemt voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.