Interieur verbouwen? Dit zijn 8 veelgemaakte fouten en zo los je ze op!

Sta je op het punt om te gaan verbouwen of ben je voorzichtig plannen aan het maken? Dan heb ik hier een fijne lijst met 8 veelgemaakte fouten tijdens een verbouwing. Daarbij geef ik je natuurlijk graag tips hoe je dit voorkomt tijdens jouw verbouwing.

Ga je enkel een restyling of aanpassing van het interieur doen? Dan kun je dit artikel lezen waarin ik 12 veelgemaakte fouten tijdens het inrichten voor je opsom (en help voorkomen)

Inhoudsopgave

1 Niet ver genoeg vooruitdenken

Als je gaat verbouwen dan doe je dit om een bepaald effect te krijgen of een probleem op te lossen. Bijvoorbeeld meer contact met de tuin, een grotere keuken of een slaapkamer bijbouwen. Denk bij de uitvoering hiervan goed na over het gebruik van de ruimte. Het gebruik op korte termijn is belangrijk maar absoluut ook het gebruik ervan op de lange termijn. Denk daarbij aan eventuele gezinsuitbreiding of de andere kant van de medaille: de levensloopbestendigheid van jouw plan. Het lijkt misschien alsof je alleen maar meer problemen ziet, maar de reden waarom je dit moet doen is zodat je het maximale uit de verbouwing kunt halen.

Voorbeeld 1: je wilt een speel/tuinkamer maken. Bedenk eens hoe je dit in de toekomst wilt gebruiken. Kan het op een later moment dienen als slaapkamer? Dan is het wellicht slim om een wateraansluiting en afvoer te maken voor een kleine ensuite badkamer.

Dat is een kleine moeite bij het leggen en aansluiten van de installaties. Als je dit echter over 10 jaar zou willen doen, moet je de vloer openbreken of met een alternatief afvoersysteem werken.

Mocht je het huis ooit willen verkopen dan kan de flexibiliteit van de indeling een enorm pluspunt zijn waardoor het huis in waarde stijgt. Je spreekt namelijk een grotere doelgroep aan, zowel mensen die de ruimte als tuinkamer willen gebruiken, als mensen die een levensloopbestendige woning zoeken.

Voorbeeld 2: Je wil graag nieuwe binnendeuren. Overweeg om de opening iets te verbreden. Vaak heeft dit geen effect op de constructie omdat het maar om enkele centimeters gaat. Het is wél belangrijk om dat even te controleren natuurlijk. Het verbreden van binnendeuren geeft een ruimtelijker gevoel én het is een goede stap in het levensloopbestendig maken van jouw huis.

2 Elektra vergeten

Ik zie ontzettend vaak interieurs waar met een verlengsnoer of een kabelgootje elektra naar de gewenste plek wordt gelegd. Dat is soms niet te voorkomen in een oude woning, maar tijdens een verbouwing moet je hier goed over nadenken. Laatst zag ik zelfs een woning waar er helemaal géén elektra in de woonkamer was aangelegd. Overal buisjes en gaatjes door muren om vanuit de hal en de keuken tóch elektra op de juiste plek te krijgen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Het maken van een elektraplan is stap 2 in het plannen van een verbouwing. Stap 1 is het ontwerp van de architectuur en de indeling van de ruimte, stap 2 is het elektraplan. Je weet nu welke functies waar komen en daarop bepaal je waar welk type elektra nodig is. Denk daarbij ook aan het lichtplan. Daarvoor is het handig om te noteren wel type verlichting je waar wilt. Voor een track of wandlamp wordt een andere voorbereiding gemaakt dan voor een hanglamp bijvoorbeeld.

Realiseer je dat er eigenlijk nooit te veel elektrapunten zijn. Daarbij wil ik ook nog eens refereren naar punt 1: denk aan de lange termijn! Vroeger waren 2 stopcontacten bij de televisie voldoende. Er was een tv, daar kwam later een DVD-speler bij, niks aan de hand. Later volgende een router en/of digibox, spelcomputers, elektrische haard en surround system en is het TV meubel een jungle van kabels geworden. Voor de toekomst zullen er wellicht meer apparaten komen die op elektra gebruiken dus houd hier rekening mee.

Denk bijvoorbeeld ook aan elektra voor een elektrisch verstelbare boxspring in de slaapkamer (bijvoorbeeld een vloerpot), elektra voor raambekleding (in het kozijn) of om simpelweg te stofzuigen.

3 Goede tekeningen (laten) maken

Na de vorige twee punten is dit eigenlijk een no-brainer. Teken al je plannen uit op een plattegrond op schaal. Zo weet je zeker dat de uitvoerder en jij over hetzelfde spreken. Zo liggen afspraken en doelen vast en kan daar geen onenigheid over komen. Op die manier maak je het voor een uitvoerder ook makkelijker om mee te denken in de uitvoering.

Weet je niet hoe je dit doet, of wil je hier graag hulp bij, lees dan de volgende blog: inhuren interieurarchitect of neem contact met mij op

4 Stelposten & wijzigingen tijdens de uitvoering

Budget beheer is natuurlijk superbelangrijk. Je hebt waarschijnlijk (hopelijk!) een budget bepaald. Bij het aanvragen van offertes én bij het aangaan van samenwerkingen is het belangrijk om het budget in de gaten te houden. Uitvoerders maken vaak gebruik van een stelpost 'onvoorzien' of een stelpost voor onderdelen die nog niet bepaald zijn. Dit zijn echte budget vreters. Dit kun je voorkomen door zoveel mogelijk beslissingen op voorhand te maken zodat de prijs hierop afgestemd kan worden. Beslissingen en wijzigingen tijdens het werk resulteren in een zogenoemde 'meer- en minderwerk' post op de factuur. Ik heb zelden een eindfactuur met minderwerk gezien, houd hier dus rekening mee in de budget planning.

5 Trust the process

Klinkt positief, maar zo bedoel ik het helaas niet. Je handen samenvouwen en op het beste hopen is helaas een beetje naïef. Tijdens een verbouwing komen altijd zaken aan het licht waar je iets mee moet. Denk bijvoorbeeld aan een broze muur die verstevigd moet worden, een 'knoop' in de fundering waar je niet omheen kunt of een mysterieus gat (ja dit is echt eens gebeurd, hebben we later een trap in gemaakt!).

Je hoeft niet bang te zijn voor dit soort beren op de weg, maar het is wel goed om open te staan voor tegenvallers of veranderingen en er met een positieve blik naar te kijken. Iedere verandering die aan het licht komt is misschien een tegenvaller als je het vanuit het originele plan bekijkt. Probeer het daarom neutraal te benaderen om te zien of het misschien wel nieuwe kansen biedt! En zorgen dat je dus een potje 'onvoorzien' hebt gereserveerd.

6 Een professional kiezen waarmee je geen klik mee hebt

Je gaat een periode heel intens met een uitvoerder (of meerdere uitvoerders) samenwerken. Het is onwijs belangrijk dat je een team verzamelt waarmee het klikt en mensen die je kunt vertrouwen. Zelf werk ik altijd graag met via-via contacten omdat je dan op een goede ervaring van een vriend of kennis kunt vertrouwen. Soms gaat dat niet, ofwel door de planning of omdat je opzoek bent naar een specifieke expertise. Vertrouw dan op je onderbuikgevoel. Onthoud dat als iets te mooi om waar te zijn lijkt, het dat meestal ook is.

Lees ook altijd de algemene voorwaarden door. Hierin staat de werkwijze beschreven maar ook zaken als verwachtingen van jou als klant, betalingstermijn enzovoort. Als het op algemene voorwaarden aankomt moet je dus niet op je onderbuik gevoel vertrouwen maar gewoon goed lezen. Ook als de professional een bekende van je is.

7 Bezuinigen op kwaliteit

De meeste mensen zullen voorafgaand of tijdens een verbouwing geconfronteerd worden met de balans tussen wensen en het beschikbaar budget. Dan komt het punt dat je bezuinigingen moet doen of onderdelen weg moet laten. De beste tip die ik je kan geven is om niet te bezuinigen op kwaliteit. Maak goed onderscheid tussen design en kwaliteit, dat is niet altijd hetzelfde namelijk. Vraag jezelf af of die design tafel echt nodig is. Investeer in kwaliteit die je elke dag ervaart. Denk bijvoorbeeld aan goede kranen, deurklinken en scharnieren. Dit zijn ook items die je niet zo snel veranderd in de toekomst. Spaar vervolgens nog even door voor die mooie tafel of dat bijzondere vloerkleed.

8 Focussen op het plaatje en de functionaliteit vergeten

Aan de meeste verbouwingen gaat een intensieve Pinterest-zoektocht vooraf. Eindeloos scrollen langs de allermooiste interieurs biedt meer dan genoeg inspiratie. Realiseer je alleen wel dat het hier hoofdzakelijk om de stijl van het interieur draait. Daarnaast moet je ook goed nadenken over de functionaliteit van de ruimte. Een simpel voorbeeld is het gebruik van dimmers op de verlichting, een punt dat snel vergeten wordt. Een ander voorbeeld is de positie van alle apparatuur in de keuken. Maak voor jezelf een voorstelling van hoe je de ruimte(s) gaat gebruiken en wat dan praktisch is en wat niet.

Ik hoop dat je uit dit artikel een paar handige tips meeneemt zodat jouw verbouwing een succes wordt! Ga je hierna ook aan de slag met de inrichting, dan raad ik je aan ook alvast het artikel over veelgemaakte fouten bij het inrichtingen van een interieur te lezen.

Twijfel je of je overal aan gedacht hebt, en zou je het fijn vinden als ik eens met je meekijken? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!