Interieurarchitect inhuren? Dit zijn de voordelen

Je staat aan het begin van een grote verandering. Een nieuw interieur, misschien zelfs een verbouwing. Je inventariseert de mogelijkheden en al snel raak je verdwaalt in een oerwoud van mogelijkheden. Dan is het een goed idee om de hulp van een interieurarchitect of ontwerper in te huren.

Creatieve ideeën

De hoofdreden waarom je met een interieurarchitect werkt is voor de creatieve ideeën waar je zelf niet op zou komen. Nieuwe inzichten en mogelijkheden zorgen dat jij goede gedegen keuzes maakt en het een succesvol proces is met een fantastisch resultaat. Daarbij is een interieurarchitect goed op de hoogte van de laatste trends, materialenkennis en nieuwigheden. Zo voorkom je een 'had ik dat maar (eerder) geweten' situatie en eindig je met een 'dit had ik eerder moeten doen' gevoel.

Lange termijn zicht

Je gaat een verandering in het interieur aanbrengen omdat er een behoefte of probleem is. Door een ontwerp te laten maken door een interieurarchitect kun je zorgen dat het toekomstproof is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technische veranderingen in de toekomst, personeels- of gezinsuitbreiding, of levensloopbestendig wonen.

Bouwkundige kennis

Soms hebben mensen wilde ideeën. Als een uitvoerder geen idee heeft hoe hij het moet realiseren is het antwoord al snel 'nee'. Een interieurarchitect kan al in een vroeg stadium een inschatting maken van of iets bouwkundig haalbaar is of niet. En als het niet haalbaar lijkt, kan hij of zij met je meedenken naar een creatieve oplossing om toch het doel te bereiken.

Regelgeving

Als je gaat verbouwen zijn er veel regels en normeringen waar je rekening mee moet houden. Zo is er het Bouwbesluit dat bepaalde voorschriften doet met betrekking tot bouwen, verbouwen, gebruik en slopen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Daarnaast dient er bij een zakelijk interieur ook rekening te worden gehouden met de ARBO wetten. Een interieurarchitect is op de hoogte van deze regelgeving, zodoende hoef je daar zelf niet in te duiken en dat bespaart heel veel tijd!

Onpartijdig

Onpartijdig is misschien een gek begrip om hier te lezen. Het is echter van groot belang en ook nog eens op meerdere facetten! Lees je mee?

Allereerst kan een interieurarchitect een neutrale partij zijn naast jou en jouw partner. Een interieurarchitect overziet het grote plaatje en zorgt voor balans. Allebei jullie wensen worden gerealiseerd én jullie hebben meer tijd voor andere dingen samen.

Allereerst kan een interieurarchitect een neutrale partij zijn naast jou en jouw partner. Een interieurarchitect overziet het grote plaatje en zorgt voor balans. Allebei jullie wensen worden gerealiseerd én jullie hebben meer tijd voor andere dingen samen.

Daarnaast heeft een interieurarchitect geen voordeel bij bepaalde keuzes die een verkoper of ontwerper in dienst van een meubelmaker bijvoorbeeld wél heeft. Er zijn meerdere bedrijven die (bijna) gratis een interieuradvies geven op voorwaarde dat je alles bij ze afneemt. Zoals ik schreef in de blog over de kosten van een interieurarchitect: de hoofdinkomstenbron van een interieurarchitect is de verkoop van uren. Daarmee kan hij of zij zich volledig richten op het realiseren van jouw droom in plaats van het beheren van een tweede agenda met verkoop van spullen.

De laatste variant van onpartijdigheid is bij de keuze voor een uitvoerder en communicatie met deze persoon. Zelf wil je een goede band behouden met degene die jouw plannen uitvoert en soms is het dan lastig om op je strepen te gaan staan. Uiteraard heeft iedere uitvoerder een specialisme. Zelfs binnen een bepaalde beroepsgroep zoals aannemers heb je aannemers die graag met staal bouwen, alles van domotica weten en dat al vroeg implementeren en natuurlijk de van alle markten thuis-aannemer. Natuurlijk hebben zij hun voorkeuren in werkwijze of uitvoeringen. Een interieurarchitect kan alle voorstellen die ze doen bekijken en ziet direct of dit jou ten goede komt. Het kan namelijk voorkomen dat de uitvoerder iets te veel op de rem gaat staan, om het werkproces zo efficiënt (en snel) mogelijk te houden. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar het kan jou in je interieur keuzes beperken, terwijl er vaak in goed overleg enorm veel mogelijk is wat afwijkt van de "standaard" opties.

Harmonie

Wanneer je meerdere keuzes moet maken voor het interieur, is het belangrijk om deze op elkaar af te stemmen. Wat vaak gebeurt, is dat alle items gekozen worden die je mooi vindt. Dat is een verzameling van mooie spullen en dat zorgt vaak voor een rommelig niet harmonieus geheel. Een interieurarchitect zorgt voor balans en harmonie in het interieur op basis van wat jij mooi vindt.

Miskopen voorkomen

Als aansluiting op de harmonie binnen een ruimte, zorgt het advies van een interieurarchitect ervoor dat miskopen voorkomen worden. Doordat je het interieur al in visualisaties hebt gezien weet je ook dat wat je aanschaft goed staat en koop je niks 'op hoop van zegen'.

Heb je na het lezen van het artikel genoeg reden gevonden om hulp te zoeken? Ik zou het leuk vinden als je contact met mij opneemt om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik werk graag mee aan het realiseren van jouw dromen!

Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je jouw project zelf onder controle hebt? Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Ik wens je super veel succes met jouw klus en mocht je ooit een overleg willen hebben, mag je altijd contact met mij opnemen.