Interieurarchitect kosten: prijsopbouw interieuradvies + ontwerp

Je bent op onderzoek uit om te achterhalen welk prijskaartje er hangt aan het inhuren van een interieurarchitect. Waarschijnlijk heb je al ideeën over wat je graag wilt verbouwen en loop je vanzelfsprekend ook tegen vragen op, daarom overweeg je om een binnenhuisarchitect te vragen. Maar eerst wil je weten wat de hulp van een interieurarchitect kost.

In deze blog wil ik je graag meenemen in de gemiddelde kosten en prijsopbouw. Op die manier kun je een inschatting maken van wat de kosten voor jouw project zullen zijn.

Inhoudsopgave

Wat is het doel?

Wanneer je wil gaan verbouwen, aanbouwen of renoveren, passeren er verschillende gedachtes en vragen. Het begint vaak met een probleem of behoefte. Een simpel voorbeeld: er is te weinig ruimte voor X. Een ander voorbeeld, ik wil graag een bad en dat past niet in de huidige badkamer. Wat ook denkbaar is, is dat je meer contact wilt met de tuin. De behoefte of het probleem maakt dat je overweegt om iets aan te passen aan jouw huis.

Misschien weet je al wat je nodig hebt, zoals een uitbouw of een nieuwe indeling, maar misschien weet je nog niet hoe het probleem opgelost kan worden. In beide gevallen kan het heel fijn zijn om een interieurarchitect mee te laten kijken.

Wensen en het budget

Voor een prijsbepaling is het belangrijk om een aantal punten te bespreken. Hoeveel wil je zelf doen en hoeveel 'hulp' wil je van een interieurarchitect? Wil je een compleet ontwerp laten maken of wil je dat iemand meekijkt met jouw plannen om ze te evalueren.

Als je beslist te gaan verbouwen moet je jezelf ook afvragen met welk budget je gaat werken. Hoeveel geld is er beschikbaar? Maar wat misschien nog belangrijker is: wat is het je waard? Misschien ben je al bij een hypotheekadviseur geweest of staat dit nog op de planning. Wist je dat je de ontwerpkosten van een interieurarchitect met een bouwdepot kunt financieren? Zowel bij een nieuwbouwwoning als bij een renovatie. Vraag ernaar bij jouw hypotheekadviseur.

Honorarium, prijs met vierkante meter of uurtarief?

Als je een budget hebt bepaald, kun je dit grof verdelen in posten. In de architectuur wordt er meestal gewerkt met een honorarium van 5 tot 10% van de totale bouwsom. Wanneer het op het interieur aankomt is dat lastiger te bepalen. De afwerking van ruimtes (denk aan de vloer, de wandbekleding, meubilair, verlichting) beslaan een groot deel van het budget. Daarbij zou het betekenen dat als ik als interieurarchitect een duurdere afwerking voorstel, het ontwerp ervan duurder zou zijn, en zo werkt het niet.

Stoffeerders en aannemers werken vaak met een prijs per m2. Ik heb dat wel eens geprobeerd uit te rekenen. Op het gebied van indeling of het maken van een ruimtestudie is dat best een logische werkwijze. Aan het ontwerp van een volledige woning werk ik langer dan aan het ontwerp van een keuken. Maar als je een hal vergelijkt met een toilet wordt het lastiger. Een toilet kent vele afwerkingen, overgang van materialen, sanitair, verlichting en wateraansluitingen. Eindpunt: een m2 prijs werkt ook niet.

Wat dus overblijft is een uurtarief. Door ervaring weet een interieurarchitect hoeveel tijd hij of zij besteedt aan een bepaalt onderdeel zoals het ontwerpen van een keuken.

Opbouw van een offerte voor interieurontwerp

Ik werk bijvoorbeeld als volgt: wanneer je mij vraagt een interieurontwerp te maken zal mijn eerste vraag zijn wat je wilt bereiken. Of zoals ik het eerste stelde: wat is het probleem dat je ruimtelijk wilt oplossen of welke behoefte wil je beantwoorden?
Dan maak ik een schatting van de onderwerpen waar ik tijd aan ga besteden. Je kunt dan denken aan:

  • Het maken van een moodboard van de uiteindelijke stijl
  • Een ruimtestudie om de mogelijkheden van de ruimte in kaart te brengen
  • Een definitieve plattegrond
  • Eventueel visualisaties
  • Een lichtplan maken
  • Het uitwerken van maatwerk zoals een badkamer, keuken of meubilair
  • Het uitzoeken van materialen en kleuren
  • Een plan maken voor raambekleding
  • Het stylen van een ruimte

Afhankelijk van jouw vraag koppel ik daar een aantal uren aan, die vermenigvuldig ik met een uurtarief en dan komt dat op een bepaalt bedrag uit. Dat is de projectprijs. Als er niets geks gebeurt, is dat de investering die je doet om mij een ontwerp te laten maken. Mocht het zo zijn dat er gedurende het project iets aan de vraagstelling verandert, dan verandert de projectprijs natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een extra ruimte bij het ontwerp betrekken, of toch ook de badkamer renoveren terwijl dat eerst niet besproken is.

Gemiddelde uurtarieven interieurarchitect

Grofweg genomen werken de meeste interieurarchitecten met een uurtarief tussen de €70,- en €120,- euro per uur, inclusief btw. Afhankelijk van jouw project (zakelijk of particulier) is het goed om te controleren of de genoemde prijzen inclusief of exclusief btw zijn.

In mijn communicatie met particulieren zijn mijn prijzen altijd inclusief btw, tenzij ik er expliciet bij vermeld dat het om exclusief btw gaat. Voor zakelijke klanten zijn ze exclusief btw zodat je altijd weet wat het je gaat kosten. Vraag dit trouwens ook goed na bij aannemers of uitvoerders waar je mee spreekt. Ik heb het wel eens zien gebeuren dat dit voor een nare verrassing zorgt bij het ontvangen van de factuur.

Gemiddelde prijs interieurarchitect - per ruimte

Bekijk hieronder een schatting van de prijzen per onderdeel. De exacte prijs zal per situatie verschillen, afhankelijk van het aantal m2 en je persoonlijke wensen.

Ruimte Prijsindicatie
Interieurontwerp 1 verdiepingsvloer (begane grond) € 3.025
Interieurontwerp badkamer € 950
Interieurontwerp woonzolder € 1.200
Interieurontwerp kantoorruimte 50m2 € 2.250

Wil je graag de volledige richtprijzen zien van mijn werk? Kijk dan op deze pagina over de investering of neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Interieurarchitect kosten bij projectbegeleiding

Naast het maken van een ontwerp kan een interieurarchitect betrokken blijven voor projectbegeleiding. Denk hierbij aan het overleg met uitvoerders over het ontwerp. Zo hoef je niet alles zelf uit te zoeken en te communiceren. Maar het betekent ook dat een interieurarchitect betrokken blijft voor eventuele veranderingen of aanpassingen. Meestal gebeurt dat tegen een ander tarief. Doorgaans ligt dat tussen de €50,- en 100,- euro per uur.

Wat is de meerwaarde van het inhuren van een interieurarchitect?

Eerder gaf ik al aan dat het belangrijk is om te bedenken wat het effect van de verbouwing je waard is. Om de keuze te maken of je met een interieurarchitect wilt werken moet je weten wat de voordelen zijn van het inhuren van een interieurarchitect. Wat levert het je op?

Een interieurarchitect kan als geen ander een inschatting maken van de mogelijkheden van de ruimte. Ze zijn getraind op het zien van de potentie, de mogelijk- en onmogelijkheden. Het doel is om de opdrachtgever te verrassen, het maximale uit de verbouwing te halen. Ze kunnen je verrassen met inzichten of mogelijkheden waar je zelf nog niet aan gedacht had. Daarbij kan een interieurarchitect een goede brug zijn tussen jouw wensen en de wensen van jouw partner. Ook de overdracht van ontwerp naar uitvoering wordt begeleid. Tijdens overleg met- en overdracht naar de uitvoerende partij zorgt interieurarchitect dat jouw wensen nooit uit het oog verloren worden.

Daarbij wordt het bouwteam voorzien van goede tekeningen van het ontwerp met maatvoering en technische details. Zo hebben ze alle informatie om werktekeningen te kunnen maken.

Tips bij het bepalen van je budget voor een interieurarchitect

De beste tip die ik je kan geven, ongeacht het budget of de wens, is: verzamel een team van mensen om je heen waar je graag mee samenwerkt, waar je een klik mee voelt. Een verbouwing kan een intensief proces zijn en dan is het belangrijk dat je je prettig voelt bij het team. Daarbij hoort de bekende Marktplaats-uitspraak: als het te mooi om waar(d) te zijn lijkt, is het dat meestal ook. Goedkoop is duurkoop.

In dat kader wil ik je nog een tip geven met betrekking tot het budget: reken je niet rijk aan besparingen. Wees realistisch in wat je zelf kunt- en wil doen. Laat de rest over aan een architect, aannemer of vakman/vrouw.

Wil je graag specifiek weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Naar aanleiding hiervan maak ik een gerichte offerte voor je.